Magazín

Proč jsou pneumatiky černé? Důvod je praktický i bezpečnostní

Goodyear Eagle F1 Asymmetric 6

Barevné pneumatiky na automobilech by se mohly zdát zajímavou možností, ale z praktických důvodů zůstávají černé. Podle časopisu Autobild se barevné pneumatiky objevují jen na koncepčních vozech, neobvyklých studiích nebo jako reklamní triky na veletrzích. Auta po celém světě však jezdí výhradně na černých pneumatikách.

Automobilové pneumatiky jsou černé, protože se do nich při výrobě přidávají saze, aby byly odolnější. Samotné pneumatiky jsou z velké části vyrobeny z pryže. Navzdory rozsáhlému chemickému a tepelnému zpracování však tato měkká přísada nemá správnou konzistenci pro náročné podmínky každodenního silničního provozu. Přidané saze nakonec zajistí, že si pneumatika kromě potřebné pružnosti díky pryži zachová svůj tvar po dlouhá léta.

Přečtěte si také:   Pirelli a BMW Group uvedly na trh inovovanou verzi pneumatiky P Zero Winter 2

Odkdy jsou pneumatiky černé?

Abychom byli přesní, automobilové pneumatiky nebyly vždy černé, ale spíše bílé nebo šedé, zejména v počátcích automobilismu. Tehdy se skládaly z pružné pryžové směsi, do které se však nepřidávaly saze. Existují samozřejmě příměsi, které by pneumatikám mohly dodat jinou barvu, což by například z právního hlediska nebyl problém. Jinak zbarvené pneumatiky by však časem mohly ztratit svou jasnou nebo dokonce zářivou barvu, protože vlivem povětrnostních podmínek pneumatiky stárnou a stávají se porézními. To je mimo jiné právě i černou barvou minimalizováno. I tak si můžete všimnout, že starší pneumatiky jsou přesto spíše šedé.